Stoner

I december läste jag klart John Williams roman Stoner och det är en bok som blivit mycket hyllad.  Den kom faktist ut redan 1965 men blivit återutgiven.

Det är en berättelse om William Stoner, en lantbrukarson som växer upp i Missouri. Trots begränsad ekonomi lyckas Williams pappa skicka honom till en lantbrukshögskola. Tanken är att han ska få utbildning och sedan kunna ta över gården efter fadern.  Så i början av 1900-talet börjar William sina studier men får upp ögonen på litteraturstudier istället. Den enkle bondsonen blir allt mer rotad vid universitetet och så småningom blir han lärare själv och inte alls intresserad av att återvända till Missouri. Han tror sig finna kärleken och gifter sig men det är ingen lyckligt äktenskap. Det är först när han träffar en älskarinna som han blommar ut eller de första åren med sin dotter. Han får en fin kontakt med dottern men allt eftersom försöker hans fru vända dottern emot honom.

Romanen känns väldigt enkel och egentligen händer det inte så mycket fast ändå flyter det på. Man får liksom följa Stoners hela liv och hur han kämpar sig fram både privat och som lärare. Språket är välskrivet och det är svårt att sätta fingret på vad som var så himla bra och intressant. En bok som Boktipset trodde jag skulle gilla starkt och det gör jag men inte så den får 5 av 5. Kanske hade för höga förväntningar som oftast. Ingen bok jag själv hade valt om det inte var för en kollega som tipsade mig. Den får 4 av 5 för den är ändå läsvärd.

Stoner av John Williams.

Stoner av John Williams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s