Havskatten

När vi träffades sist i bokcirkeln bestämde vi oss för en deckare. Deckare brukar ju passa bra under sommaren. Det blev Ann Rosmans nya bok Havskatten. Det är hennes femte i Karin Adler-serien. Som tidigare är det två historier som pågår samtidigt och som utspelar sig på Marstrand.

Ett lik hittas av Marstrands räddningstjänst under en rökdykning på Turisthotellet. Ett gammalt förfallet hus med anrik historia som riskerar att byggas om till bostadsrätter. Det finns många frågetecken kring de nya ägarna av huset. Samtidigt får man följa direktör Lundgren och hans familj sommaren 1906 när de kommer till Marstrand. De bor på Turisthotellet i förhoppning om att hans dotter Karolina ska bli frisk av behandlingar på kurorten men framför allt hitta sig en make. De umgås med societeten och knyter kontakter och greven Douglas verkar vara en lämplig make till Karolina men allt är ett spel.

Även om boken är fristående får man följa polisen Karin Adler privat. Och efter fyra böcker har det hänt en del. Karin känns fortfarande ganska vilsen när det gäller sitt förhållande med Johan. Hur ska hon få ihop segelbåten, arbete och familjeliv?

I böckerna lyckas i alla fall Ann beskriva Marstrand på ett väldigt positivt sätt, så pass att man är sugen på att åka dit för att se om ”min bild” stämmer överens med boken. Denna gång känns det som om Ann ger Kungälvs kommun en känga också med tanke på att det finns likheter i boken kring Varmbadhusets försäljning.

Jag gillar att Ann skriver om hennes skrivprocess och källor i efterordet. Hon har verkligen gjort sin research inför boken. Båda historierna kring Turisthotellet och Varmbadhuset är bra men historien om Metta Fock i Mercurium slår de inte tyvärr. En spännande deckare som man snabbt läser ut. Boken får 4/5. Ser fram emot hennes kommande deckare om Marstrand.

Havskatten av Ann Rosman.

Havskatten av Ann Rosman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s