En man som heter Ove

Nu när semestern är här jag har verkligen fått tillbaka läslusten. 4 böcker på nästan två veckor. Det är nog ett rekord. En av böckerna var En man som heter Ove av Fredrik Backman. En bok jag har sett på topplistorna men inte fått tid till att läsa. Jag hade tur som fick den från jobbet precis innan jag gick på semester.

Ove en är en 59-årig man som för andra uppfattas som bitter och snål och en sådan där granne man bara irriterar sig på och vill kalla ”gubbjävel”. Ove själv har sina förklaringar till varför saker och ting är som det är och om någon skulle försöka lura honom är det kört. Ove har blivit änkoman och har ingen livsglädje kvar och har bestämt sig för att möta sin fru Sonja på andra sidan men blir hela tiden avbruten. Och för att inte göra frun besviken innan han lämnar jordelivet måste han fullfölja vissa saker.

Ove är som sagt en bitter man som har sina bestämda åsikter och kan lätt döma en person utifrån vilken bil han kör. Under bokens gång får man dock en förståelse till varför han agerar och tänker som han gör. Man till och med tycker lite synd om honom och börjar tycka att gubben kanske inte är så dum ändå.

Författaren lyckas beskriva det där lilla bostadsområdet på ett bra sätt och språket är enkelt och lättläst. Det är en varm berättelse om kärlek, vänskap och sorg. Stundtals lite rolig och stundtals allvarlig och budskapet borde vara att vi inte ska döma folk så fort.

En bra bok med korta kapitel som passar dessa semestertider. Kan varmt rekommenderas och boken får 4 av 5. Den fick mig att tänka till, skratta högt och småle när man fick lära känna Ove.

20140629-181146-65506742.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s