New Dehli – Borås

Jag har precis läst färdigt Per J Anderssons bok New Dehli – Borås. En härlig berättelse om Pikej som började cykla från Indien till Sverige för att träffa sin stora kärlek.

Boken handlar om Jagat Ananda Pradyumna Kumar Mahanandia men kallas Pikej. Man får ta del av hans familj och uppväxt i den lilla byn, skolan, kastsystemet och hur han senare tar sig vidare och kommer in på en konstskola samt kampen mot fattigdomen. Han träffar Lotta, kärlek uppstår och enligt profetian är hon den rätta. Han följer sitt hjärta och säljer allt för att ta sig till kärleken och Sverige.

Pikej föds i en liten by i djungeln och byns astrolog ristar in i ett palmblad hans profetia. Där skriver han att Pikej ska gifta sig med en flicka som inte kommer från stammen, eller byn eller ens från Indien. Hon kommer vara musikalisk, vara född i oxens tecken och äga en djungel och hon kommer att söka upp honom.

Man får en inblick i hur det är att växa upp i ett samhälle där man är oberörbar som Pikej är och vilka hinder han stöter på under livet. I skolan där han får sitta själv förutom när skolinspektionen kommer på besök och hur hans första kärlek nekas då han är från fel samhällsklass.

Livet förändras när han lyckas ta sig till New Dehli och kommer in på en konstskola och får stipendium. Men när pengarna slutar komma blir han hemlös och har svårt att fullfölja sina studier. Men Pikej är duktig på att få kontakt med människor och hans värld öppnar sig när han börjar rita porträtt av folk. Han blir snabbt omtalad och lyckas få värdefulla kontakter genom detta. En dag kommer Lotta fram och de börjar umgås mer och mer. När Lotta senare måste återvända till Sverige mår Pikej riktigt dåligt. De fortsätter ha kontakt via brev men längtan efter Lotta är stor. Han bestämmer sig för att sälja allt han har och tar sig västerut. Det är för dyrt med en flygbiljett så han köper en cykel. Och så börjar hans resa.

En välskriven och intressant bok, både om Pikej och om Indien. Jag hade tyckt att Lotta kunde fått kommit fram lite mer i boken, både om hennes längtan om Indien men också när hon var på plats och mötte Pikej samt hur hon kände när han kom till Sverige. En bok som skildrar att med tro, hopp och kärlek samt en del social kompetens kan man komma ganska långt. Och hade det inte funnits bilder med i boken hade man haft svårt att tro att berättelsen är sann. Boken får 4 av 5.

20140619-213751-77871296.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s