Gilla ”Hata horan”

Gilla ”Hata horan!” är en ungdomsbok om nätmobbning. Boken skrevs i samarbete med författaren Johanna Nilsson, Friends och Pocketförlaget. Till boken finns en lärarhandledning som stöd för diskussion med elever på högstadiet och gymnasiet.

Gloria och Jonna är två tjejer som går i nian som har funnit varandra. De är inte populära men heller inte mobbade. På en luciafest träffar de Robin, skolans populäraste kille. Festen spårar ur och dagen efter skrivs det elaka kommentarer på Glorias blogg och det bildas en Hata horan-grupp på Facebook. Gloria börjar skada sig igen genom att skära sig och Jonna ger igen på mobbaren Robin genom att bilda en till grupp på Facebook.

Man får följa tre perspektiv: offret, mobbaren och kompisen. Tre ganska stereotypa profiler och jag hade velat få mer bakgrund till varför Robin i det här fallet mobbar. Men det kanske var meningen att ha det så för diskussionens skull. Bokens tema är verkligen aktuell, att all typ av mobbning inte är ok, var sig det är i skolan, på fritiden eller framför allt i sociala medier. Att det inte går att gömma sig bakom ett alias och tro att det inte är lika illa. Förhoppningsvis får man sig en tankeställare till vad man ”gillar” på Facebook och Instagram i fortsättningen och att det är viktigt att säga ifrån om man ser någon annan mobbas.

En lättläst bok med ett viktig budskap som också fungerar att ha i undervisningen. Boken får en stark trea av fem. 20140421-120850.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s